به گزارش شهرآرانیوز، دود چهارشنبه سوری نیامده به چشم خانوادهای در شهرستان ارومیه نشست و در حادثه انفجار یک منزل مسکونی هنگام ساخت مواد منفجره، چهار نفر کشته شدند.
هر ساله در آستانه رسیدن به چهارشنبه پایان سال، پلیس در مشهد و استان تعدادی فروشنده، توزیع کننده و تولیدکننده موادمحترقه خطرساز را دستگیر میکند و در آستانه رسیدن به آیین چهارشنبه سوری امسال، معاون دادستان خراسان رضوی در امور پیشگیری به افرادی که به هر نحوی با مواد منفجره سر و کار دارند، هشدار داد که در صورت دستگیری به اتهام اخلال در نظم عمومی، شناسنامه دار میشوند و در تمام طول سال زیرنظر هستند و سال بعد نیز پیش از چهارشنبه آخر سال فراخوانده میشوند.
دیروز برای بررسی آنچه در چهارشنبه سوری پارسال گذشت و آنچه امسال تاکنون در آستانه چهارشنبه پایان سال در مشهد و استان رخ داده است، در مرکز رسانهای دادگستری خراسان رضوی با قاضی سیدهادی شریعت یار گفتگو و جزئیاتی از گذشته و امروز را مرور کردیم.
به گفته معاون دادستان خراسان رضوی، سال گذشته وضعیت مشهد و استان در شب چهارشنبه سوری بهتر از سالهای قبل بود که این مهم با همکاری شهروندان و خانوادهها به دست آمد هرچند در این میان باز هم هجده نفر به اتهام خرید، فروش، توزیع و... دستگیر شدند.
وی درباره سرنوشت افرادی که در چهارشنبه سوری دستگیر شوند بیان میکند: از آنجا که تنها صدای انفجار منجر به وحشت شهروندان میشود، خودش به تنهایی از مصادیق اخلال در نظم عمومی است، هرچند معمولا این اقدامات مجرمانه با خسارت زدن به اموال عمومی و خصوصی، آسیب به دیگران و گاهی حتی منجر به مرگ دیگری همراه میشود که در اتهام مرگ دیگران فرد متهم به قتل تلقی میشود، در سالهای قبل مشابه این پرونده در مشهد داشته ایم.
قاضی شریعت یار ادامه میدهد: به مجرمان هشدار میدهیم که دادستانی به عنوان مدعی العموم وسط میدان است و با هر فردی که اقدام به خرید، فروش، توزیع، ساخت و حمل مواد منفجره کند برخورد خواهد کرد و دستگیرشدگان در این ایام شناسنامه دار میشوند و همیشه زیرنظر خواهند بود و در طول سال و آستانه چهارشنبه سوری باید در کلاسهایی که برایشان در دادسرا تشکیل میشود، حاضر شوند.
وی میافزاید: گاهی افراد با این تصور که با شناخت خطرات موادمحترقه اتفاقی برای آنها نخواهد افتاد، دست به تهیه و تولید یا توزیع و مصرف این موادمنفجره خطرناک میزنند، این درحالی است که وقتی با آسیب دیدگان این حوادث صحبت میکنیم همه شان میگویند که با شناخت خطرناک بودن این مواد، حواسشان به نحوه استفاده بوده است و فکر نمیکرده اند برایشان اتفاقی بیفتد.
معاون دادستان خراسان رضوی با بیان اینکه ما مخالف شادی شهروندان نیستیم و اتفاقا از آن هم استقبال میکنیم، بیان میکند: از شهروندان میخواهیم تا جایی که میتوانند در این شب از تردد در خیابانها و معابر شلوغ خودداری کنند، زیرا در پروندههای زیادی تاکنون دیده ایم که افراد فقط به عنوان تماشاچی به این تجمعها نزدیک شده و آسیب دیده اند، از خانوادهها میخواهیم که مراقب فرزندانشان در این شب باشند و خودشان برای آن برنامه ریزی کنند و با روشن کردن آتشی کوچک در فضایی اختصاصی همچون حیاط که خانوادهای در آن نباشد، دور هم جمع شوند.
وی ادامه میدهد: البته روشن کردن آتش به معنی سوزاندن لاستیک یا ریختن بنزین روی آن نیست، بلکه آتش در حجم اندک و قابل مهار روشن کنند. هرچند روشن کردن آتش در فضای باز به هیچ عنوان توصیه نمیشود، چون در پروندهای یک کودک در آتش ترقهای کوچک (سیگاری) که به اصطلاح میگویند بی خطر است میاندازد و در پی انفجار آن سنگی به چشم مادرش برخورد کرده بود و موجب نابیناشدن یک چشم این زن شد.
قاضی شریعت یار در ادامه به فروشندگان موادمحترقه همچون فروشندگان اکلیل سرنج هشدار داد، در صورتی که فردی دستگیر شود و اعلام کند مواد پیش نیاز تولید بمبهای دستی را از آنها خریده است، این فروشگاهها در آستانه عید نوروز پلمب خواهند شد و بنری روی آنها نصب میشود و علت پلمب را اعلام میکنیم.
وی در پاسخ به اینکه چطور میشود فهمید مخاطب برای چه این مواد را خریده است، بیان میکند: وقتی نوجوانی برای خرید مراجعه میکند یا جوانی که از سر و وضعش معلوم است این مواد را در حجم زیاد برای چه میخواهد، دیگر جای هیچ توجیهی نمیماند.
این مقام قضایی در پاسخ به اینکه نحوه شناسایی مجرمان و هنجارشکنان در این شب چگونه خواهد بود؟ تصریح میکند: در این شب تیمهای گشتی محسوس و نامحسوس پلیس و مسئولان امنیت شهر در صحنه خواهند بود، تمام دوربینهای شهری و نظارتی در این شب بررسی میشود، افرادی که بخواهند از درون خودرو یا موتورسیکلت موادمنفجره پرتاب کنند، قطعا شناسایی میشوند و حتی اگر زمان زیادی بگذرد، باز هم به سراغ این افراد خواهیم رفت.
وی ادامه میدهد: گاهی شهروندان با فیلمها و عکسهایی که از افراد خرابکار گرفته اند ما را کمک میکنند تا مجرمان را شناسایی کنیم و به سراغشان برویم و برای همه این افراد پرونده تشکیل میدهیم.
به گفته قاضی شریعت یار سال گذشته تعدادی از دستگیرشدگان را به بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) بردیم تا از نزدیک ببینند که با اقدامات آنها چه اتفاقهایی میتواند رخ بدهد، در همان دیدار کودکی را به بیمارستان آوردند که بر اثر انفجار پوستش سوخته بود و باید پزشکان پوستهای سوخته را جدا میکردند که فریادهای کودک دل سنگ را آب میکرد.
وی ادامه میدهد: یک موضوع مهم دیگر بحث درمان آسیب دیدگان حوادث چهارشنبه سوری است، زیرا اگر فردی آسیب ببیند درمانش درازمدت و دردناک است، فرد آسیب دیده باید زمان زیادی زیرنظر باشد تا جایی که قطعا تمام تعطیلات نوروزش را با درد و رنج طی کند.
معاون دادستان خراسان رضوی با بیان اینکه گاهی افراد به بهانه شادی در این شب به اموال عمومی و خصوصی آسیب وارد میکنند، میگوید: دستگیرشدگان حتی اگر به فردی آسیب نرسانده باشند باید خسارتهای ایجادشده را جبران کنند، گاهی تنها با زدن بمبهای دست ساز به دیوارهای ساختمانها موجب خسارت میشوند که در صورت شکایت شهروندان، این افراد باید خسارت آنها را نیز بدهند.
دیگر موضوعی که این مقام قضایی به آن اشاره میکند، رصد فضای مجازی است و یادآور میشود که در این مدت با استفاده از ظرفیت پلیس فتا، تمام اتفاقات رخ داده در فضای مجازی را رصد میکنیم و برای متخلفان در این حوزه پرونده تشکیل میدهیم.
وی از خانوادهها خواست تا در صورت مشاهده اقدامات خطرناک فرزندانشان همچون ساخت بمبهای دستی و... موضوع را به پلیس اعلام کنند، در این پروندهها با توجه به مشارکت خانواده ها، فرزندانشان دستگیر نمیشوند و برخوردها فقط به صورت ارشادی خواهد بود. همچنین از شهروندان میخواهیم در صورت مشاهده افرادی که اقدامات خطرناکی دارند، از تشویق و تحریک آنها خودداری کنند.